Loading..

Сила дотику: Дослідження фізичних і психічних переваг масажу

Масаж має досить сильний фізіологічний і психологічний вплив на організм. Якщо техніка масажу і спосіб застосування правильні, суб’єктивні відчуття після масажу можуть виражатися в приємному теплі в тілі, поліпшенні самопочуття і підвищенні загального тонусу. При неправильному виконанні масажу може виникнути загальне нездужання, відчуття слабкості та інші несприятливі системні та місцеві реакції. Такі явища зазвичай виникають при надмірних масажних рухах навіть у здорових людей, а особливо у людей похилого віку, тканини яких дуже чутливі.

Вплив масажу на шкіру людини:

  • Відлущує ороговілі лусочки, видаляються сторонні тіла (наприклад, пил), що потрапили в епідерміс і пори і, звичайно ж, мікроорганізми на поверхні шкіри;
  • Покращує секреторну функцію потових і сальних залоз і очищає їх вивідні протоки від секрету;
  • Активізує лімфо- і кровообіг в шкірі, усуває наслідки венозного застою і збільшує приплив крові до шкіри, в результаті чого бліда, в’яла, суха шкіра стає рожевою, пружною, бархатистою і значно підвищує стійкість до механічних і температурних впливів;
  • Покращує тонус шкіри і м’язів, роблячи шкіру гладкою, пружною і еластичною;
  • Покращує місцевий і загальний обмін речовин, оскільки шкіра бере участь у всіх обмінних процесах в організмі.

Вплив масажу на нервову систему:

Завдяки великій кількості нервових закінчень у шкірі, нервова система першою відчуває вплив масажу. Змінюючи інтенсивність, характер і тривалість масажу, можна зменшити або збільшити нервову стимуляцію, зміцнити або відновити втрачені рефлекси, поліпшити трофіку тканин і функцію органів.

Масаж має значний вплив на периферичну нервову систему; він полегшує або припиняє біль, покращує нервову провідність, полегшує процес регенерації в разі пошкодження, а також запобігає або зменшує вазомоторні сенсорні та харчові розлади. Ніжний, повільний погладжуючий масаж знижує збудливість масажованої тканини, що, в свою чергу, впливає на нервову систему. Тепле повітря, приглушене світло і приємна, розслаблююча музика допомагають посилити терапевтичний ефект масажу.

Масаж позитивно впливає на обмін речовин:

Масаж впливає на обмінні процеси. Масаж посилює сечовиділення. Збільшується кількість гемоглобіну, червоних і білих кров’яних тілець у крові. Масаж не викликає збільшення кількості молочної кислоти або органічних кислот у м’язах. Масаж сприяє зменшенню жирових відкладень за рахунок посилення обміну речовин.

Розслабляючий масаж

Тривалість :1 г
Ціна :₴850Ознайомитись

Дитячий масаж

Тривалість :30 хв
Ціна :₴450Ознайомитись

Схожі статті